11:28 / 28.09.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike: Opera po Kamovu

Vlatka Oršanić i Goran Jurić

Vlatka Oršanić i Goran Jurić

Foto: Svijet klasike / Opera po Kamovu

U četvrtak 30. rujna na Trećem programu u 21:30 pogledajte emisiju Svijet klasike. Počast riječkom pjesniku Janku Poliću Kamovu dala su u godini 2021. dvojica skladatelja, napisavši nove opere na njegove tekstove: Zoran Juranić (Opera po Kamovu) i Berislav Šipuš (Posljednji intermezzo). 

Dok je drugi praizvedbu dirigirao ovoga mjeseca u HNK-u Zagreb, u sklopu Muzičkog biennala, prvi je djelo stvorio na narudžbu HNK-a Ivana pl. Zajca, a time je 20. svibnja okrunjena produljena sezona Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. 

Uglazbio je libreto što ga je prije petnaest godina akademik Nedjeljko Fabrio pronašao u ostavštini Jankova brata, Nikole Polića, i dao objaviti.

Riječ je o tekstu koji poetskim tonom i rimama priziva glazbeno oblikovanje, a književnik ga je napisao na zamolbu svojega drugoga brata, skladatelja Milutina Polića za njegovu nikad napisanu operu (i Milutin je umro u mladoj dobi kao i Janko).

U emisiji predstavljamo Juranićevo uglazbljenje Kamovljeva libreta, te autorski tim (skladatelja-dirigenta i redateljicu Caterinu Panti Liberovici) i pjevačku podjelu na praizvedbi.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!