Svijet klasike: Operni masterclass Dunje Vejzović

19.11.2021.

15:39

Autor: HRT

Dunja Vejzović

Dunja Vejzović

Foto: Samir Cerić Kovačević / HGZ

U četvrtak, 25. studenoga, na Trećem programu u 21:40 prikazujemo emisiju Svijet klasike: Operni masterclass Dunje Vejzović.

Dunja Vejzović nije samo jedna od naših u svijetu najpoznatijih opernih diva (mezzosopranistica i sopranistica), već i naša najtraženija vokalna pedagoginja. Već je godinama razvila vrhunsku metodu rada u stvaranju uspješnih opernih pjevača, što na akademijama gdje je predavala, što na vrlo posjećenim međunarodnim majstorskim tečajevima. U Hrvatskoj je najpoznatiji njezin ljetni tečaj na otoku Rabu koji često posjećuju mnogi strani i domaći pjevači, početnici i već zreli umjetnici željni dodatnog znanja.

Ove je godine za lokaciju odabrala poviješću bremeniti Hrvatski glazbeni zavod u čijoj dvorani i sama voli nastupati. Tijekom rujna 2021. održala je nekoliko ciklusa tečajeva i na kraju svoje najbolje studente probrala i pripremila za završni Opera gala koncert uz Hrvatski komorni orkestar pod vodstvom maestra Matije Fortune koji smo zabilježili 26. rujna 2021.

Gala koncert masterclassa Dunje Vejzović s Hrvatskim komornim orkestrom

Gala koncert masterclassa Dunje Vejzović s Hrvatskim komornim orkestrom

Foto: promo / promo

U dodatku programa je u Gounodovoj ariji Mefista iz opere Faust (Zlatno tele) koju je pjevao poseban gost, poznati njemački basbariton Patrick Zielke, i sama stupila pred orkestar kao - dirigentica. Za nju opće obrazovanje i dodatno usavršavanje nikad ne prestaje, a njezin novi umjetnički izazov je dirigiranje. Taj dodatni bonus uvelike koristi njezinu pedagoškom radu s vokalistima.

Urednica je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko.

Emisiju pratite i preko platforme HRTi. Emitirana izdanja Svijeta klasike dostupna su u videoteci spomenute multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!