15:26 / 20.05.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike: Orfej i Euridika

Dubravka Šeparović Mušović i Valentina Fijačko Kobić

Dubravka Šeparović Mušović i Valentina Fijačko Kobić

Foto: "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glucka / HNK Zagreb

U četvrtak, 27. svibnja u 21:35 na Trećem programu HTV-a prikazujemo Svijet klasike: Orfej i Euridika.

Orfej kao simbol glazbe, umjetnosti i snage ljubavi idealan je za prekid pandemijski uvjetovane operne šutnje u Zagrebu.

Njegova nakon Monteverdijevog "Orfeja", druga najpoznatija operna inačica poznatoga grčkog mita jest reformistička opera "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glucka, njemačkog skladatelja koji je u 18. stoljeću živio i djelovao u Beču i drastično pojednostavnio dramaturški i koloraturno kompleksni barokni tip dotadašnje glazbenoscenske vrste, utrvši put klasicizmu i Mozartu.

Tri jedina lika opere uz protu-epidemiološki smanjeni vokalni ansambl Zbora HNK Zagreb na sceni interpretiraju tri žene, naše vodeće operne dive Ivana Lazar (Amor), Valentina Fijačko Kobić (Euridika) i Dubravka Šeparović Mušović (Orfej).

Prvi put jednu operu režira etablirana i višestruko nagrađivana kazališna redateljica Anica Tomić, a ovo je i prva scenski uprizorena operna predstava novog šef-dirigenta Zagrebačke opere, maestra Aleksandra Kalajdžića.

Dovoljno razloga za naš razgovor s njih petoro, uz najatraktivnije operne prizore zabilježene na premijeri 23. travnja 2021.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!