14:49 / 24.03.2021.

Autor: HRT

Svijet klasike: Sestra Angelica i ostale sestre

Četvrtak, 1. travnja na Trećem

Četvrtak, 1. travnja na Trećem

Foto: Svijet klasike: Sestra Angelica i ostale sestre / HRT

Emisiju Svijet klasike: Sestra Angelica i ostale sestre emitiramo u četvrtak 1. travnja u 22 sata na Trećem programu HTV-a. Emisiju uređuje i vodi Jana Haluza.

Dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk te redatelj Mathias Behrends (Švicarska) već godinama zajednički ostvaruju zanimljive studentske projekte opernih uprizorenja, na akademijama u Bernu i Zagrebu. Iz iskustva uviđaju da je žanr opernog pasticcia najkorisniji studentima svih glazbenih odsjeka. Riječ je o glazbenoscenskoj vrsti koja je bila omiljena u prvo doba opere (17. stoljeće), u kojoj se u novom sižeu i novom kontekstu kombiniraju arije i prizori iz raznih djela

Četvrtak, 1. travnja na Trećem

Četvrtak, 1. travnja na Trećem

Foto: Svijet klasike: Sestra Angelica i ostale sestre / HRT

U najnovijoj predstavi koja je u četiri večeri izvedena u veljači 2021. u dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu obrađena je tema života časnih sestara. Okosnicu sadržaja čine naravno ulomci iz opera "Dijalog karmelićanki" Francisa Poulenca, "Sestra Angelica" Giacoma Puccinija i "Sancta Susanna" Paula Hindemitha, kojima su u logičnom dramaturškom luku pridodani ulomci iz duhovnih djela Barbera, Messiaena, Mozarta, Ravela, Tarbuka i Hildegarde von Bingen, srednjovjekovne skladateljice koja je i sama bila časna sestra.

Urednica i voditeljica emisije je Jana Haluza.

Emisiju pogledajte i putem multimedijske usluge HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!