Svijet klasike: Traviata

20.05.2022.

17:47

Autor: HRT

Četvrtak, 26. svibnja na Trećem

Četvrtak, 26. svibnja na Trećem

Foto: Traviata, HNK Zagreb / Vijesti iz kulture

U četvrtak 26. svibnja na Trećem programu u 21:25 prikazujemo novo izdanje emisije Svijet klasike.

Poznatu priču o pariškoj kurtizani koja se zaljubljuje u provincijskog plemića, čiji se otac protivi njihovoj vezi, a junakinja istodobno umire od sušice, skladatelj Giuseppe Verdi je preuzeo iz romana "Dama s kamelijama" Alexandera Dumasa Sina

Kamelije kao da su poveznica koja ovo novo zagrebačko uprizorenje opere "La traviata" vodi do slikarstva našeg Vlahe Bukovca. I on je krajem 19. stoljeća boravio u Parizu, slikao aktove s cvijećem i možda među svojim pariškim modelima susreo neku "traviatu", neku Violettu, sa sličnom sudbinom. Bio je to povod da za njegovim slikama iz toga, pariškog razdoblja, posegne autor vizualne opreme produkcije, redatelj, scenograf i kostimograf Hugo de Ana.

Ovo je nakon Puccinijeve "Lastavice" s početka sezone druga njegova operna produkcija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, no taj Argentinac i ovaj put sustavno izbjegava medije i ne daje nikakve izjave.

Zato reportaža s pripreme ove predstave donosi sve ostalo, komentare njegovih asistenata i nositelja pjevačke podjele (Lana Kos pjeva Violettu, talijanski tenor Raffaele Abete tumači Alfreda, dok u ulozi njegova oca Giorgija možemo čuti našeg prvaka Ljubomira Puškarića) te dirigenta Srboljuba Dinića. Poseban dio priče čini izrada kostima za potrebe čega smo zavirili u krojačnicu zagrebačkog HNK-a.

Redatelj je Zdravko Martinko, urednica Jana Haluza. 

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!