Svijet klasike: Valentina Turcu

10.01.2023.

17:04

Autor: HRT

Četvrtak, 12. siječnja na Trećem

Četvrtak, 12. siječnja na Trećem

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proteklih se godina uhodala praksa stvaranja uspješnih baletnih predstava na temelju poznatih književnih remek-djela. U nizu kazališnih hitova, osim koreografa Lea Mujića, na svjetlosti pozornice je zablistala i koreografkinja Valentina Turcu. Na temelju njezina najnovijeg uspjeha s baletnom inačicom Flaubertova romana "Gospođa Bovary" Valentina otkriva svoju životnu i profesionalnu priču. U četvrtak, 12. siječnja na Trećem programu od 19 sati pogledajte emisiju Svijet klasike:  Valentina Turcu.

Iva Vitić Gameiro

Iva Vitić Gameiro

Foto: HNK / promo

Odrastajući uz roditelje plesače (zvijezde Zagrebačkog baleta, Maju Srbljenović Turcu i Marina Turcua), nije mogla otići daleko.

Umjesto plesačke karijere, uputila se "iza kulisa" istraživati čaroliju rada u kazalištu i pronašla se u koreografiji.

Činjenica je da se u toj profesiji, suprotno općenitim očekivanjima za klasični balet, upravo žene teško probijaju, ali njoj je to pošlo za rukom zahvaljujući iznimnoj kvaliteti njezina autorskog rada koju nitko ne može osporiti.

Valentina Turcu

Valentina Turcu

Foto: HNK / promo

Kako promišlja svoje predstave otkriva ona sama, a o njezinu radu i tajni njezina uspjeha svjedoče kolege-interpreti, sve redom vrsni solisti i prvaci premijerne podjele "Gospođe Bovary" u Zagrebu: Lucija Radić Pálinkó, Edina Pličanić, Cristiana Rotolo, Rieka Suzuki, Mario Diligente, Bálint Rauscher, Taiguara Goulart, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves i Takuya Sumitomo koji ju, primjerice, iz milja zove "draga sadistica".

Valentina ne bježi od krvavog rada koji se krije iza (neo)klasične baletne umjetnosti.

Naposljetku priznaje da su - u ovoj, zrelijoj fazi njezina rada - ne samo ljepota i potraga za savršenstvom i skladom, već jednako strahovi i sumnje važan dio njezine svakodnevice koji uvelike pridonose razvoju neiscrpne kreativnosti.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!