Svijet klasike: Životinjska farma

06.12.2021.

19:16

Autor: HRT

"Životinjska farma"

"Životinjska farma"

Foto: Inia Herenčić / promo

U četvrtak 9. prosinca na Trećem programu u 21:35 pogledajte emisiju Svijet klasike: Životinjska farma. 

Akademik Igor Kuljerić bio je talentirani operni skladatelj, a njegovo je posljednje djelo u tom žanru operna verzija poznatog romana "Životinjska farma" Georgea Orwella. Praizvedena je pod istim naslovom 2003. s velikim uspjehom u Lisinskom kao dio Muzičkog biennala Zagreb, u suradnji sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a uz profesionalne soliste. 

"Životinjska farma"

"Životinjska farma"

Foto: Inia Herenčić / promo

Animalizam kao asocijacija na komunizam, te svinja Napoleon kao utjelovljenje Staljina rezoniraju s mnogim razdobljima i društveno-političkim uređenjima, a u vrijeme postpandemijskih društvenih nemira tematika je vrlo aktualna.

Prepoznali su to i kreatori ovogodišnje sveakademske operne produkcije, uglavnom profesori s Muzičke akademije u Zagrebu koji su za proslavu 100. godišnjice djelovanja te institucije priredili glazbeno-scenski spektakl za pamćenje.

Šteta je što je predstava u istoj dvorani ovaj put u engleskoj inačici naziva Animal Farm zasad tek dvaput izvedena, premijerno u subotu 27. studenoga, i dan kasnije s drugom pjevačkom podjelom.

Najavljuje se moguća obnova i nove predstave na proljeće 2022., a u međuvremenu tu je ova emisija u kojoj donosimo presjek ovog najnovijeg složenog studentsko-mentorskog timskog rada.

Studenti s dirigentom Mladenom Tarbukom i redateljem Krešimirom Dolenčićem pripremaju operu

Studenti s dirigentom Mladenom Tarbukom i redateljem Krešimirom Dolenčićem pripremaju operu

Foto: Igor Soban / Pixsell

Glazbenom izvedbom ravna Mladen Tarbuk, uprizorenje režira Krešimir Dolenčić uz koredateljicu Kristinu Grubišu, zanimljive kostime u ime studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta ovdje predstavlja Paula Peloza (mentorica Barbara Bourek), pomičnu scenografiju student kiparstva na ALU Luka Pacek (mentorica Mirjana Vodopija), a iz pjevačke podjele u raznim fazama proba izdvajaju se studenti pjevanja Boris Beus (Major), Neža Vasle (Squealer), Tena Lončarević (Napoleon), Marin Vitas (Snowball), Marija Salečić (Mollie) i Benjamin Šuran (Benjamin), te student glume s ADU, Filip Lugarić (Farmer Mr. Jones/pas).

Nadamo se da će vas predstava viđena kroz ovu polusatnu reportažu zaintrigirati, potaknuti na razmišljanje, a u nedostatku novih izvedbi ovog naslova u Lisinskom, možda ponovno uzmete predložak u ruke - poznati Orwellov lektirni klasik.

Urednica i voditeljica je Jana Haluza, a redatelj Zdravko Martinko

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!