Mila zemlja

02.02.2022.

10:33

Autor: HRT

Utorak, 15. veljače na Trećem

Utorak, 15. veljače na Trećem

Foto: Mila zemlja / film

Australsku dramu Mila zemlja emitiramo u utorak 15. veljače na Trećem u 22 sata. Smješten u 1929. godinu, u rijetko naseljeno područje Sjevernog teritorija, film je snimljen prema nizu istinitih događaja i prikazuje sumorno naličje društva podijeljenog na europske doseljenike i domoroce, Aboridžine, u međuratnom razdoblju u Australiji.

Na festivalu u Veneciji 2017. redatelj Warwick Thornton dobio je Posebna nagrada žirija i nominiran je za nagradu Zlatni lav. Film je osvojio nagrade Australske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost 2018. za najbolji film, najboljeg glavnog glumca (Hamilton Morris), najbolju režiju (Warwick Thornton), najbolji originalni scenarij (David Tranter, Steven McGregor), najbolju fotografiju (Warwick Thornton) i najbolju montažu (Nick Meyers), te još mnogobrojne nagrade i nominacije.

Sam Kelly je sredovječni Aboridžin, radnik na farmi u vrijeme netom nakon završetka Prvog svjetskog rata. Njegov poslodavac, dobroćudni propovjednik Fred Smith, pristaje "posuditi" Sama, njegovu ženu Lizzie i nećakinju Lucy vlasniku susjedne farme, mrzovoljnom i nasilnom alkoholičaru, veteranu Prvog svjetskog rata Harryju Marchu, kako bi mu popravio ogradu.

Nakon što pošalje Sama da okupi stoku, Harry siluje Samovu ženu Lizzie i zaprijeti da će njoj i Samu oderati kožu te silovati Lucy ako kaže Samu. Samov odnos s Harryjem ubrzo se pogoršava...

Uz Hamiltona Morrisa u drami Sweet Country, snimljenoj 2017. godine,  glume Shanika Cole i Ewen Leslie.

Urednik  je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!