19:45 / 01.07.2021.

Autor: HRT

Ta izvanredna priroda: Prianjanje

Petak 16. srpnja na Trećem

Petak 16. srpnja na Trećem

Foto: Ta izvanredna priroda / dokumentarna serija

U petak 16. srpnja na Trećem programu u 18 sati prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije Ta izvanredna priroda. Mnogo organizama pronašlo je sjajna rješenja za prianjanje na sve vrste površina u prirodi, bilo da miruju, kreću se ili se štite. Druge su, pak, uspjele stvoriti klizave površine na kojima ne može održati ni prljavština ni klice ni išta drugo.

Što kad bi nam te sile adhezije i klizavosti, nastale u živome svijetu, mogle omogućiti inovacije? Materijali koji se "vežu" ili "odbijaju" uvijek su bili sastavni dio naših temeljnih potreba.

Sve više znanstvenika, dizajnera i poduzetnika crpi nadahnuće iz faune i flore kako bi izradili jeftinije, djelotvornije i održivije ljepljive ili klizave materijale i površine od onih trenutačno u uporabi.

U ovoj epizodi, Kalina Raskin susrest će se s istraživačima koji su listom stručnjaci za superljepilo i hiperklizavost budućnosti.

Bioinspiracija u ovoj epizodi su: macaklin, bršljan, bijeli lotos, morski pas, cvrčak.

Odabrala je Mira Vočinkić.

Petak 16. srpnja na Trećem

Petak 16. srpnja na Trećem

Foto: Ta izvanredna priroda / dokumentarna serija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!