12:07 / 28.04.2021.

Autor: HRT

Tajne noći: Grad

Utorak, 11. svibnja na Prvom

Utorak, 11. svibnja na Prvom

Foto: Tajne noći / dokumentarac

U utorak 11. svibnja u 21:05 na Prvom programu HTV-a slijedi drugi dio dokumentarnog filma Tajne noći koji je posvećen ljudima te se bavi dnevno-noćnim ritmom, koji određuje nas i mnoga živa bića. 

Međutim, trijumfalni pohod svjetla promijenio je naš odnos prema noći, baš kao i naše gradove, naše gospodarstvo, naš život i njegov ritam: u srednjem vijeku, ugovori i savezništva sklopljeni noću bili su nevažeći, a noćni rad nepoželjan, i ljudi su spavali u dvije faze. Danas nastojimo spavati u komadu ili raditi po cijeli dan.

Utorak, 11. svibnja na Prvom

Utorak, 11. svibnja na Prvom

Foto: Tajne noći / dokumentarac

Istraživanja su pokazala da je netko tko tjednima spava pet-šest sati dnevno učinkovit kao da ima jedan promil alkohola u krvi. Tako da ima smisla da ćemo se u jednom trenutku umoriti. Ali što je umor? Ili spavanje, koje je od vitalne važnosti, ali za mnoge životinje opasno? Kako funkcionira i zašto ne možemo živjeti bez njega?

Dokumentarni film SECRETS OF THE NIGHT odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!