Tajne divova iz ledenog doba

07.02.2023.

Zadnja izmjena 11:31

Autor: HRT

Ponedjeljak, 13. veljače na Drugom

Ponedjeljak, 13. veljače na Drugom

Foto: Tajne divova iz ledenog doba / dokumentarac

Mnoge vrste velikih sisavaca, kao što su mamut, špiljski medvjed i divovski ljenjivac, izumrle su potkraj posljednjega ledenog doba. Jesu li ljudi izazvali njihovo masovno izumiranje ili su te divovske životinje nestale zbog rasta temperature?  

U ovom dokumentarcu slijedimo paleontologa Dicka Mola, koji istražuje tajnu nestanka divova iz ledenog doba. Film emitiramo u ponedjeljak, 13. veljače, u 19:20 na Drugom.  

Galerija
Ponedjeljak, 13. veljače na Drugom, Foto: Tajne divova iz ledenog doba/dokumentarac
Ponedjeljak, 13. veljače na Drugom, Foto: Tajne divova iz ledenog doba/dokumentarac

Dick Mol i njegovi suradnici otkrivaju da su veliki sisavci već trpjeli negativne posljedice zbog visokih temperatura. Dakle, klimatske promjene i dolazak čovjeka možda su stvorili koban splet okolnosti za te životinje koje se nisu uspjele na vrijeme prilagoditi promjenama u okolišu.

Brojni fosilni ostaci kostiju, otisci u gipsanim dinama i stabla zaleđena u permafrostu otkrivaju znanstvenicima tragove lovaca iz ledenog doba koji ih približavaju rješenju tajne stare 12.000 godina.

Dokumentarac je odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!