Tajne i laži

06.07.2022.

15:47

Autor: HRT

Četvrtak, 21. srpnja na Trećem

Četvrtak, 21. srpnja na Trećem

Foto: Tajne i laži / film

U sklopu Ciklusa Mikea Leigha, u četvrtak 21. srpnja na Trećem programu u 22:50, prikazujemo dramu Tajne i laži. 

Ugledni engleski filmaš Mike Leigh, koji među izbirljivijom publikom i žirijima prestižnih festivala uživa velik ugled, široku međunarodnu afirmaciju prvi je put ostvario kontroverznim filmom "Naked" (Goli). Njime je trijumfirao u Cannesu, a i kod naše publike taj je film stekao kultni status.

Nekoliko godina poslije Leigh je ostvario još veći uspjeh "Tajnama i lažima", koje su ponovno fascinirale europsku art publiku, ali poprilično odjeknule i u Americi skupivši čak pet, vrlo važnih, nominacija za Akademijinu nagradu.

Doista Leigh je ostvario iznimno kvalitetan film o suočavanju s neugodnim životnim činjenicama u jednoj istodobno sasvim prosječnoj i sasvim neobičnoj obitelji, ostvarenje u kojem je pomirio zahtjevno psihološko portretiranje likova i njihovih odnosa te uvid u socijalno zaleđe s motivima obiteljskih spletaka, koji čak mogu asocirati na televizijske sapunice.

No najveću fascinaciju izaziva atmosfera iznimne autentičnosti koju je Leigh postigao, ne samo u režijskim rješenjima, nego i dugotrajnim i vrlo preciznim radom s glumcima koji su mu se odužili briljantim izvedbama, osobito Brenda Blethyn kao žena iz čije prošlosti izranja neželjena i gotovo zaboravljena crnoputa kći.

Mlada crna žena saznaje da je kao beba bila posvojena. Odluči potražiti biološku majku i upoznati se s njom. To je pomalo neobična londonska kućanica niže klase, prepuna problema... 

Naslovne uloge tumače Timothy Spall, Brenda Blethyn i Marianne Jean-Baptiste

Scenarij i režiju potpisuje Mike Leigh. 

Britansko-talijanski film originalnog naziva SECRETS AND LIES snimljen je 996. godine. 

Urednik je Dean Šoša

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!