Tajne Karipskog otočja s Joannom Lumley

30.05.2022.

10:29

Autor: HRT

Utorak, 14. lipnja na Prvom

Utorak, 14. lipnja na Prvom

Foto: Tajne Karipskog otočja s Joannom Lumley / dokumentarac

Glumica i voditeljica Joanna Lumley istražuje dvije najzagonetnije zemlje u području Karipskoga mora i predstavlja nam njihove skrivene dragulje. Pustolovinu je počela u glavnome kubanskom gradu Havani, a završava u živopisnoj državi Haitiju. Drugi, završni dio dokumentarnog filma prikazujemo u utorak, 14. lipnja, u 15 sati na Prvom. 

Proputovanje Kubom Joanna završava posjetom zloglasnom gradu Guantanamu. Zaobilazeći zatvor u širokom luku, otkriva da je u ovomu gradu rođena pjesma Guantanamera i upoznaje nadarenu mladu pjevačicu koja je i sama snima. Na drugoj strani stotinjak kilometara širokog tjesnaca Windwarda, morskog prolaza prema Haitiju, otkriva sasvim drukčiju, u ovom trenutku najsiromašniju državu zapadnoga svijeta.

Razgledavajući jedinu turističku destinaciju ove zemlje - ograđeni poluotok na koji dolaze brodovi za turističko krstarenje - Joanna nam pokazuje onaj drugi Haiti pa odlazi u Cap-Haitien istražiti njegovu povijest i stvaran život. 

Utorak, 14. lipnja na Prvom

Utorak, 14. lipnja na Prvom

Foto: Tajne Karipskog otočja s Joannom Lumley / dokumentarac

Posjećuje Citadelu, moćnu tvrđavu izgrađenu u obranu od napada kolonijalnih snaga Francuske, Španjolske i Engleske te otkriva neke iznenađujuće podatke o ovoj zemlji, surfersku scenu, fantastičan bezglutenski kruh i živahnu međunarodnu umjetničku zajednicu. Sudjeluje u vudu-obredu na otoku Iles a Vaches i upoznaje se sa stvarnošću života djece beskućnika s ulica Port au Princea.

U svojoj dosad najtežoj, ali i najuzbudljivijoj pustolovini Joanna vodi gledatelje na čudesno putovanje prepuno suza i smijeha.

Dokumentarni film JOANNA LUMLEY'S HIDDEN CARRIBBEAN: HAVANA TO HAITI odabrala je Mira Vočinkić.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!