Tajne noći: Selo

29.05.2023.

12:11

Autor: HRT

Ovaj dvodijelni dokumentarac pokazuje kako mrak ima svoje draži. Nudi nam mnogo više od puke jezivosti ili žalosnih brojki, složene računalne grafike, posebnih tehnika s kamerom. Inscenacije te poznati znanstvenici i stručnjaci bacaju svjetlo na tamnu stranu dana, otkrivajući Njemačku i njezine gradove u dosad nepoznatu svjetlu s pomoću fascinantnih noćnih slika. Prva epizoda slijedi u četvrtak, 8. lipnja, u 20:15 na Drugom. 

U prvoj epizodi fokus je na prirodi noći. Kako i zašto pada mrak? Što je mrak i gdje je osobito mračno? Postaje jasno da je na nekim mjestima noć poput oceana svjetala: primjerice na selu, gdje imate jasan pogled na nebo i zvijezde bez umjetna svjetla. Ili na mnogim obalama, gdje fosforescencija mora neke lokacije pretvara u čarobna mjesta. 

Četvrtak, 8. lipnja na Drugom

Četvrtak, 8. lipnja na Drugom

Foto: Tajne noći / dokumentarac

Da ne spominjemo polarnu svjetlost, koja se osobito dobro može promatrati u zimskim mjesecima. Ako je noć tako šarena, odakle potječe naš strah? Što je noć i što čini nama i našem okolišu? Može li drveće spavati i zašto mnoge životinje noću ne spavaju? Dok mi ljudi sklapamo oči i počivamo, u životinjskom svijetu katkad je pravi šou.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!