12:07 / 06.02.2021.

Autor: HRT

Tenžera, podstanar u novinama

Srijeda, 10. veljače na Trećem

Srijeda, 10. veljače na Trećem

Foto: Tenžera, podstanar u novinama / dokumentarni film

Ne propustite 10. veljače na Trećem programu u 20:55 dokumentarni film o Veselku Tenžeri.  Film se bavi životom i djelom jednog od najvećih hrvatskih pisaca druge polovice 20. stoljeća, koji je cijeli svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično umro na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana.  

video thumb

O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena - govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić.

Dokumentarni film snimljen 2020. godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, otkriva život i djelo čovjeka kojeg se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog, nesretnog i zaigranog, jednom riječju - jedinstvenog.

Montažer je Hrvoje Mršić, direktor fotografije Ivan Kovač.

Autorica filma je Branka Kamenski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!