Svratište šeste sreće

04.01.2022.

10:46

Autor: HRT

Nedjelja, 9. siječnja na Prvom

Nedjelja, 9. siječnja na Prvom

Foto: Svratište šeste sreće / film

U ciklusu Zlatno doba Hollywooda, u nedjelju 9. siječnja na Prvom u 23:10, prikazujemo dramu Svratište šeste sreće. Film je nastao prema istinitoj priči o Britanki Gladys Aylward, koja je radila kao misionarka u Kini tijekom burnog razdoblja prije Drugog svjetskog rata, a snimljen je prema biografiji The Small Woman autora Alana Burgessa iz 1957.

Nominiran je za Oscara 1959. za najboljeg redatelja (Mark Robson); nagradu BAFTA za najboljeg stranog glumca (Curd Jürgens), najbolju stranu glumicu (Ingrid Bergman) i najbolji britanski scenarij (Isobel Lennart). Film je osvojio  Zlatni globus za promicanje razumijevanja među narodima, a nominiran je za najbolju glumicu (Ingrid Bergman) i najboljeg glumca (Robert Donat).

Engleska kućna pomoćnica Gladys Aylward (I. Bergman) vjeruje da joj je suđeno otići u Kinu. Prijavi se za misionarku, no odbijena je. Na kraju se skrasi u gradu Yangchengu i ondje otvara svratište.

Miran život prekida japanski napad na Kinu. Gladys odluči odvesti skupinu siročadi na sigurno te u pratnji časnika Lin Nana (C. Jürgens), kreće na opasno putovanje preko planina...

Naslovne uloge tumače Ingrid Bergman, Curd Jürgens i Robert Donat. 

Scenarij potpisuju Isobel Lennart i Alan Burgess, a režiju Mark Robson. 

Urednik je Dean Šoša. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!