14:22 / 21.05.2021.

Autor: HRT

Zatvorenik

  Četvrtak, 3. lipnja na Trećem

Četvrtak, 3. lipnja na Trećem

Foto: The Prisoner / film

U četvrtak 3. lipnja na Trećem programu HTV-a u 22:05 emitiramo britansku dramu Zatvorenik (The Prisoner). Drama iz 1955. govori o montiranom sudskom procesu kardinalu u jednoj neimenovanoj istočnoeuropskog državi nakon 2. svjetskog rata.

U jednoj neimenovanoj komunističkoj državi u istočnoj Europi, vlasti strpaju u zatvor kardinala, optuživši ga za izdaju. Kako je kardinal izuzetno popularan u javnosti, vlasti ga zapravo žele diskreditirati, bojeći se njegova utjecaja na narod.

Želeći od kardinala iznuditi lažno priznanje, posao ispitivanja preuzima moćni isljednik, koji je inače s kardinalom surađivao tijekom rata u borbi protiv nacista. Kardinal je ubrzo izložen strašnom pritisku i mukama...

Brojne su podudarnosti između ovoga filma i Stepinčeva slučaja, a vrijedi spomenuti i određenu fizičku sličnosti između Aleca Guinessa i Stepinca, koja će film dodatno učiniti bliskim svim poznavateljima Stepinčeve sudbine. 

Inače, riječ je o vrlo dobrom filmu u kojem su, pored legendarnog Guinessa (Ratovi zvijezda, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Most na rijeci Kwai), odlične uloge zabilježili i svi drugi glumci, ponajprije Jack Hawkins (Lawrence od Arabije, Zulu, Most na rijeci Kwai, Ben Hur). Glavni glumački ansambl čine i Wilfrid Lawson, Kenneth Griffith te Jeanette Sterke.

Scenarij je napisala Bridget Boland (prema vlastitoj drami), a dramu je režirao Peter Glenville.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!