Tijelo istine

23.11.2022.

09:39

Autor: HRT

Nedjelja, 4. prosinca na Trećem

Nedjelja, 4. prosinca na Trećem

Foto: Tijelo istine / dokumentarni film

Djela umjetnica Marine Abramović, Sigalit Landau, Katharine Sieverding i Shirin Neshat nastala su pod utjecajem osobnih iskustava rata, nasilja i potlačenosti, ali i političkih situacija u zemljama iz kojih potječu. Svoja su iskustva pretočile u umjetnost. Njihovo sredstvo izražavanja najintimniji je medij koji posjeduju - njihovo vlastito tijelo. U nedjelju 4. prosinca u 23:45 na Trećem programu prikazujemo dokumentarni film Tijelo istine.

Pratimo ove četiri umjetnice na emocionalnom putovanju kroz njihove biografije. Dolaze iz različitih kulturnih sredina koje su snažno utjecale na njihov umjetnički rad. Zalažu se za rješavanje najvećih društvenih kontroverzi našeg doba: Shirin Neshat, prognanica iz Irana, istražuje proturječja u islamskom društvu; Marina Abramović, kći crnogorskih partizana, uvijek se iznova vraća pitanjima nasilja, boli i tuge, neizravno doživljenih u ratovima na prostoru nekadašnje Jugoslavije; Njemica Katharina Sieverding istražuje problem fašističkih pokreta, od doba nacizma do Pegide, a izraelska umjetnica Sigalit Landau bavi se sveprisutnim strahom od terora.

U svijetu punom neizvjesnosti ove četiri umjetnice pomiču granice izlažući svoja tijela koja nam se obraćaju preciznim i poetičnim jezikom.


Nedjelja, 4. prosinca na Trećem

Nedjelja, 4. prosinca na Trećem

Foto: Tijelo istine / dokumentarni film

Film pridonosi boljem razumijevanju suvremene umjetnosti u kontekstu njezine političke dimenzije te demonstrira moć umjetnosti u podizanju svijesti ljudi.

Autorica je Evelyn Schels, a odabrala Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!