Tim Richmond: Punim gasom

24.06.2022.

17:59

Autor: HRT

Subota, 9. srpnja na Drugom

Subota, 9. srpnja na Drugom

Foto: Tim Richmond: Punim gasom / dokumentarni film

U subotu 9. srpnja na Drugom u 17:55 slijedi dokumentarni film Tim Richmond: Punim gasom. Emmyjem nagrađeni filmaš Rory Karpf istražit će život i tragičnu smrt jedne od NASCAR-ovih zvijezda repatica.

Prirodni talent. Rock zvijezda. Tuđinac. Osamdesetih vozač trkaćih automobila. Tim Richmond živio je onako kako je vozio automobile: širom otvoren. 

Rođen u imućnoj obitelji, Richmond je bio antiteza južnjačkih priučenih trkača na zemljanim pistama koji su prevladavali na NASCAR-u. Bio je i dosjetljivi predstavljač koji je uživao u pozornosti medija i obožavatelja, posebno obožavateljica.

Subota, 9. srpnja na Drugom

Subota, 9. srpnja na Drugom

Foto: Tim Richmond: Punim gasom / dokumentarni film

No Richmondova je izvedba na pisti dovela do usporedbi s trkaćim legendama. Kad je 1986. pobijedio na sedam NASCAR-ovih utrka i završio treći u bodovanoj utrci iz serije Winston Cup, vjerovalo se da je na putu prema slavi. No ubrzo ga je u tome spriječio njegov slobodan način života. 

Neočekivano se povukao s NASCAR-ove trkaće staze, navodno je bolovao od upale pluća. Dijagnoza je zapravo bila mnogo strašnija: imao je sidu. Richmond se vratio na stazu 1987. godine, ali sljedeće je godine napustio sport jer mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Posljednje dane proveo je povučeno i umro je 13. kolovoza 1989. u 34. godini.

Dokumentarni film Tim Richmond: To the Limit odabrala je Martina Rajšek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!