Tim Richmond: Punim gasom

22.11.2021.

13:51

Autor: HRT

Srijeda, 1. prosinca na Drugom

Srijeda, 1. prosinca na Drugom

Foto: Tim Richmond: Punim gasom / dokumentarni film

Dokumentarni film Tim Richmond: Punim gasom prikazujemo u srijedu, 1. prosinca, u 20:05 na Drugom programu HTV-a. Emmyjem nagrađeni filmaš Rory Karpf istražit će život i tragičnu smrt jedne od NASCAR-ovih zvijezda repatica.

Prirodni talent. Rock zvijezda. Tuđinac. Osamdesetih vozač trkaćih automobila. Tim Richmond živio je onako kako je vozio automobile: širom otvoren.

Rođen u imućnoj obitelji, Richmond je bio antiteza južnjačkih priučenih trkača na zemljanim pistama koji su prevladavali na NASCAR-u. Bio je i dosjetljivi predstavljač koji je uživao u pozornosti medija i obožavatelja, posebno obožavateljica.

video thumb

No Richmondova je izvedba na pisti dovela do usporedbi s trkaćim legendama. Kad je 1986. pobijedio na sedam NASCAR-ovih utrka i završio treći u bodovanoj utrci iz serije Winston Cup, vjerovalo se da na putu prema slavi. No ubrzo ga je u tome spriječio njegov slobodan način života.

Neočekivano se povukao s NASCAR-ove trkaće staze, navodno je bolovao od upale pluća. Dijagnoza je zapravo bila mnogo strašnija: imao je sidu. Richmond se vratio na stazu 1987. godine, ali sljedeće je godine napustio sport jer mu se zdravstveno stanje pogoršalo. Posljednje dane proveo je povučeno i umro je 13. kolovoza 1989. u 34. godini.

Dokumentarni film "Tim Richmond: To the Limit" odabrala je Martina Rajšek.

Srijeda, 1. prosinca na Drugom

Srijeda, 1. prosinca na Drugom

Foto: Tim Richmond: Punim gasom / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!