Tko pjeva, zlo ne misli

15.12.2021.

08:20

Autor: HRT

Četvrtak, 30. prosinca na Drugom

Četvrtak, 30. prosinca na Drugom

Foto: Tko pjeva, zlo ne misli / film

U četvrtak, 30. prosinca, u 21 sat na Drugom programu prikazujemo najzagrebačkiji film svih vremena, najbolji i najpopularniji hrvatski film, glazbenu komediju Tko pjeva, zlo ne misli.

Devetogodišnji Perica piše dnevnik nadajući se da će ga za tisuću godina pronaći znanstvenici i da će postati znamenito povijesno svjedočanstvo. U njemu on potanko opisuje događaje koji su se dogodili u tjedan dana tijekom ljetnih praznika: prilikom izleta u Samobor s mamom, tatom i tetom Minom upoznali su se sa zanimljivim, elegantnim čovjekom, g. Fulirom koji ih je fotografirao.

video thumb

Već sljedećega dana on ih je posjetio poklonivši im fotografije, te se sprijateljio s tatom. Od tada on će stalno k njima navraćati, a tata će početi kovati lukavi plan: vidjevši u novome znancu dobru partiju za supruginu neudanu sestru, odlučit će ih spojiti... 

Tko pjeva zlo ne misli (1970.) svoju popularnost duguje izvrsnoj režiji Kreše Golika (Imam dvije mame i dva tate, Ljubica), izvrsnom glumačkom odabiru (od kojih se najviše ističe Relja Bašić, kojega je uloga markantnog Fulira obilježila za cijeli život), nizu popularnih hrvatskih pjesama (Marijana, Fala, Kak taubeka dva) i sjajnom, detaljnom prikazu života u predratnom Zagrebu (film je uglavnom sniman na autentičnim lokacijama po Gornjem gradu, Samoboru, Maksimiru, Savi). Redatelj filma nagrađen je Brončanom arenom u Puli 1971. godine.


U filmu glume i Franjo Majetić (Franjo Šafranek), Mirjana Bohanec (Ana Šafranek), Mia Oremović (teta Mina), Tomislav Žganec (Perica), Vida Jerman (gospošica Marijana), Riki Brzeska (Šnidaršić). Redatelj Golik napisao je scenarij prema romanu Vjekoslava Majera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!