13:09 / 12.07.2021.

Autor: HRT

Tragovima pračovjeka: Prvi trag - Spoznati prošlost

Nedjelja 25. srpnja na Četvrtom

Nedjelja 25. srpnja na Četvrtom

Foto: Tragovima pračovjeka / dokumentarna serija

U nedjelju 25. srpnja na Četvrtom programu u 18 sati i u 23:20 pogledajte 1. epizodu dokumentarne serije Tragovima pračovjeka. Serija nam približava i objašnjava vječnu zagonetku ljudskog podrijetla, našeg neposrednog pretka - neandertalskog čovjeka. Stvarajući sliku o pračovjeku, pitamo se uvijek koliko ta slika zrcali naše početke i koliko se razlikujemo od našega navodnog pretka. Okosnica i sadržaj ove dokumentarne serije uglavnom se odnosi na neandertalskog čovjeka, a poseban naglasak stavljen je na znanstveno iščitavanje bisera hrvatske prapovijesne baštine: krapinskog pračovjeka. 

Zamršeni splet znanstvenog iščitavanja neandertalskih nalazišta u nekoliko europskih zemalja i proniknuće u enigme krapinskog neandertalca pratimo u krhotinama i tragovima naše spoznaje prapovijesnih vremena, mnogih vrtloga klimatskih mijenja, kamena kao znamena i mudrosti kostiju do konačnog usuda neandertalaca.

 Dvadesetak uglednih svjetskih znanstvenika sudjelovalo je u stvaranju serije i u njoj iznose različite vidove svojih proniknuća u tajne postanka naših predaka i pojavu, naše, ljudske vrste.

Serija je snimana u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i na mnogim lokacijama po Hrvatskoj.


U prvoj epizodi bavimo se otkrićem prvog neandertalca, okolnostima i mjestima otkrića te važnosti istraživanja nekoliko znanstvenika koji su se, poput nas, pitali: tko smo, odakle smo, tko su naši djedovi i pradjedovi, što nam je taj, često izmaštani ali i stvarni pračovjek - čovjek neandertalac, tko je on i kakav je bio.

Autori tekstova Marijan Bušić i mr. sc. Jakov Radovčić, autor glazbe Emilio Kutleša, scenarij Marijan Bušić, režija Miljenko Bukovčan,  voditelj mr. sc. Jakov Radovčić, montaža Kruno Kušec, urednik Marijan Bušić, direktor fotografije Branko Cahun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!