Treći element

04.11.2021.

11:28

Autor: HRT

Srijeda, 10. studenoga na Trećem

Srijeda, 10. studenoga na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U srijedu 10. studenoga u 21:25 na Trećem programu prikazujemo novo izdanje emisije Treći element.

"Zamislite topli ljetni dan i vas kako hodate bosi po travnjaku: pod nogama možete osjetiti toplinu sunca, povjetarac na koži, mekoću tla, kamenčiće u zemlji i pojedinačne vlati trave; možete osjetiti svoj položaj u prostoru, svoje pokrete i poziciju svojih dijelova tijela u njihovom uzajamnom odnosu." Ovako je Nobelov odbor obrazložio ovogodišnju nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Dobili su je profesor David Julius, fiziolog s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, i prof. Ardem Patapoutian, neuroznanstvenik iz istraživačkog laboratorija Scripps La Jolla zbog otkrića i razjašnjavanja fiziološkog funkcioniranja kožnih receptora odgovornih za osjet topline, hladnoće i dodira, što ih čini jednim od dijelova živčanog sustava ključnih za opstanak i evoluciju. Upravo to je tema Trećeg elementa.

Gošće su prof. dr. sc. Maja Valić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Marija Heffer s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku.

Voditelji Martina Manenica i Marko Košiček, redateljica Gordana Bolčić,  urednica Jozefina Stipančević. 

Emisiju možete pogledati i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!