Treći element: Umjetnost umjetne inteligencije

09.03.2023.

12:30

Autor: HRT

Četvrtak, 9. ožujka na Trećem

Četvrtak, 9. ožujka na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtkom u 20:35 na Trećem programu. 

Ako ste zadnjih dana poput ekipe Trećeg elementa razgovarali s umjetnom inteligencijom pod nazivom ChatGPT, morali ste biti impresionirani.

Iznenadila je čak i neke od najboljih stručnjaka u tom polju poput prof. dr. sc. Jana Šnajdera sa zagrebačkog FER-a. Što je ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer)?

Riječ je o sustavu umjetne inteligencije koji generira tekst tako što na temelju ulaznog teksta - najčešće pitanja ili primjera, generira novi tekst koji je najčešće odgovor ili rješenje.

Njegova je zadaća da predviđa sljedeću riječ na temelju prethodnih, a kada to čini opetovano, generira koherentan i najčešće logički smislen tekst kao odgovor na upite korisnika.

U ovoj ćemo se emisiji pozabaviti uglavnom ChatGPT-jem, a dotaknut ćemo se i umjetne inteligencije u industriji.

Gosti su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb i Slaven Mišak, mag. ing. comp., Bonsai.tech.

Voditelji Jelena Šuran i Saša Ceci, redateljica Gordana Bolčić. 

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. Posjetite i naš YouTube kanal i Facebook stranicu emisije Treći dan

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!