Treći element: Arahnofobija

04.01.2023.

13:15

Autor: HRT

Četvrtak, 12. siječnja na Trećem

Četvrtak, 12. siječnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtkom u 20:30 na Trećem programu. 

U psihologiji se strah definira kao neugodan osjećaj izazvan stvarnom ili pretpostavljenom opasnošću. Ima doživljajnu ili subjektivnu sastavnicu, koju čini povećano uzbuđenje, želja da se pobjegne, sakrije ili krene u napad na izvor straha. Strah ima i zaštitnu ulogu jer nas upozorava na opasnost. Za razliku od toga, fobija je iracionalan, pretjeran strah koji narušava kvalitetu života osobe. Najzastupljenije su fobije od paukova, zmija te od visine.

 Oko 9% ljudi ima fobiju od paukova ili zmija, a sam poremećaj, kao i anksiozni poremećaj općenito, češći je u žena. Danas govorimo o paucima, škorpionima i zmijama, a gošće su nam mlade znanstvenice koje se njima bave i ni najmanje ih se ne boje.

Gošće Trećeg elementa u četvrtak 12. siječnja su: dr. sc. Martina Pavlek, Institut Ruđer Bošković, i Iva Čupić, mag. oecol., Institut Ruđer Bošković.

Voditelji Jelena Šuran i Saša Ceci, režija Gordana Bolčić.

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!