Treći element: Botulinum toksin

13.01.2023.

11:14

Autor: HRT

Četvrtak, 19. siječnja na Trećem

Četvrtak, 19. siječnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtkom u 20:35 na Trećem programu. 

Samo doza čini otrov, dobro je poznata izreka koja se pripisuje renesansnom liječniku, mistiku i alkemičaru Pracelsusu. S obzirom da je svoje pacijente, osim biljnim pripravcima, liječio i živom i sumporom, nije ni čudo da je došao do takvog zaključka. Na svu sreću, od nekih smo renesansnih praksi odustali, ali ideja o dozi koja čini otrov ostaje. Tako ćemo u Trećem elementu 19. siječnja saznati kako je botulinum toksin, uzročnik vrlo teške i smrtonosne bolesti paralize mišića, postao botoks - glavni saveznik za estetske zahvate, ali i druge intervencije u današnjoj medicini.

Gosti su: Petra Šoštarić Mužić, dr. vet. med., Medicinski fakultet, Zagreb i  doc. dr. sc. Boris Filipović, Poliklinika LF.

Voditelji  Martina Manenica i Marko Košiček, režija Gordana Bolčić. 

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. Posjetite i naš YouTube kanal i Facebook stranicu emisije Treći dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!