Treći element: Energetska tranzicija

20.01.2023.

13:15

Autor: HRT

Četvrtak, 26. siječnja na Trećem

Četvrtak, 26. siječnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtkom u 20:35 na Trećem programu. 

Energetska tranzicija obuhvaća procese promjene od dosadašnjih energetskih sustava do novih: sigurnijih, održivijih, pristupačnijih. To uključuje tranziciju od fosilnih goriva do obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske učinkovitosti te modernizaciju energetske infrastrukture. Ono što pokreće ovu tranziciju nije samo zabrinutost zbog klimatskih promjena već i potreba za energetskom sigurnošću i težnja za gospodarskim razvojem.

U Trećem elementu 26. siječnja razgovaramo o tome kako postići glavni cilj energetske tranzicije, a to je - stvaranje održivih i pristupačnih energetskih sustava koji će odgovoriti na sadašnje i buduće potrebe društva. Gosti su: prof. dr. sc. Zdenko Šimić i Dražen Jakšić, dipl. ing. el. iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Voditelji Marko Košiček i Saša Ceci, režija Gordana Bolčić. 

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. Posjetite i naš YouTube kanal i Facebook stranicu emisije Treći dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!