Treći element: Invazija na Jadran

26.05.2022.

12:15

Autor: HRT

Srijeda, 1. lipnja na Trećem

Srijeda, 1. lipnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U srijedu, 1. lipnja, u 21:25 na Trećem programu HTV-a na rasporedu je emisija Treći element: Invazija na Jadran. 

U našim smo emisijama često govorili o klimatskim promjenama. Nekad bismo tome posvetili posebnu emisiju, a nekad se ta tema provlačila kroz druge, najčešće one o živom svijetu oko nas.

Ovo je važna tema, pogotovo kad se radi o morima. I moru smo posvetili nekoliko emisija - govorili smo o morima u opasnosti, čistačima mora u opasnosti, a u pretprošloj emisiji i o planktonu.

Bliži nam se ljeto, opet ćemo iskoristiti Jadransko more najviše što možemo, no koliko ga čuvamo? A koliko čuvamo vrste koje žive u njemu ako smo dopustili da se u naše more nasele neke nove, invazivne vrste? Po čemu je specifično Jadransko more?

Koja je razlika između sjevernog i južnog Jadrana? Kakva je "normalna" ihtiofauna Jadrana i kad su se počele primjećivati promjene? Koje su štete, a koje koristi od invazivnih vrsta?

Gosti su: prof. dr. sc. Jakov Dulčić, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split; dr. sc. Neven Iveša, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet prirodnih znanosti.

Voditelji emisije su Jelena Šuran i Saša Ceci, redateljica je Gordana Bolčić, a urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju Treći element možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!