11:55 / 31.03.2022.

Autor: HRT

Treći element: Izvorne pasmine

Srijeda, 6. travnja na Trećem

Srijeda, 6. travnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Svi znamo koliko ovisimo o prirodi koja nam daje zrak, vodu, hranu, plodno tlo i klimu. Prirodni ekosustavi rade za nas i bez njih nema života, a okosnica tog života je biološka raznolikost. U srijedu, 6. travnja u 21:25 ne propustite emisiju Trećeg programa HTV-a, Treći element.

Biološku raznolikost čini bogatstvo gena, vrsta i ekosustava. U našem je interesu da ju očuvamo pametnim upravljanjem. Važan aspekt u tom upravljanju je stočarstvo koje prati razvoj čovjeka od najranijih dana.

No moderno, intenzivno stočarstvo ugrozilo je opstanak izvornih, autohtonih pasmina životinja svugdje u svijetu. Stoga u Trećem elementu govorimo uprav o izvornim pasminama. Što se podrazumijeva pod izvornim pasminama, koje su njihove karakteristike, kako su se domaće životinje mijenjale kroz povijest, koje su to, među ostalim, hrvatske izvorne pasmine?

Gosti su prof. dr. sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta i izv. prof. dr. sc. Sven Menčik s Veterinarskog fakulteta.

Voditelji emisije su Jelena Šuran i Saša Ceci, redateljica Gordana Bolčić, a urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!