11:47 / 24.03.2022.

Autor: HRT

Treći element: Lov na krivotvorine

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Srijeda, 30. ožujka na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U srijedu, 30. ožujka u 21:15 ne propustite emisiju Trećeg programa HTV-a, Treći element.

U različitim kriminalističkim serijama zanimljivo je gledati istražitelje kako iz jedne vlasi kose, ostatka spaljenih pisama ili lažne novčanice pronađu krivce, no uvijek se pitamo je li to zapravo moguće u stvarnosti.

Treba reći da osoba koja se razumije u sve od kemije, balistike do izrade dokumenata vjerojatno ne postoji u stvarnom svijetu. Dapače, potreban je niz stručnjaka da od samo jednog predmeta istraži sve potencijalne tragove.

U emisiji upoznajemo dvije stručnjakinje – stalne sudske vještakinje za rukopise i dokumente. One će nam reći kojim se metodama i instrumentima koriste u svom radu, kako prepoznati lažne dokumente i rukopise i jesu li krivotvoritelji uvijek korak ispred.

Gošće emisije su Andrea Ledić, mag. chem. i Andrijana Filko, dipl. ing. iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Voditelji emisije su Martina Manenica, Marko Košiček, redateljica Gordana Bolčić, a urednica Jozefina Stipančević.

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!