Treći element: Psihologija glupog

25.11.2022.

10:34

Autor: HRT

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Četvrtak, 1. prosinca na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtom u 20:40 na Trećem programu. U emisiji 1. prosinca govorimo o nečemu što lako primjećujemo kod drugih ljudi, a nešto teže kod sebe - gluposti.

Kako psiholozi stručno definiraju glupost i koriste li se uopće tim terminom? Zašto svi mi nekad govorimo i radimo gluposti?

Novinarka i spisateljica Kathryn Shultz to je nazvala sljepilom na grešku - u krivu smo, a osjećamo da smo u pravu.

Što kažu istraživanja Dunninga i Krugera? Kathryn Schulz kaže da stalno moramo paziti na naše sljepilo na greške, a fizičar Richard Feynman kaže da moramo paziti da ne ispadnemo magarci, a da je osoba koja će nas najlakše namagarčiti - mi sami. Svi znanstvenici nam govore isto, a mi svejedno ponekad ispadnemo glupi. Kako si pomoći?

Gosti su izv. prof. dr. sc. Mirjana Tonković, Filozofski fakultet, Zagreb; Nikola Erceg, mag. psych., Filozofski fakultet, Zagreb.

Voditelji su Jelena Šuran i Saša Ceci, redateljica Gordana Bolčić.

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!