Treći element: Što s plastikom?

02.12.2022.

13:42

Autor: HRT

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Četvrtak, 8. prosinca na Trećem

Foto: Treći element / HRT

Treći element, emisiju u kojoj na popularan način govorimo o modernim znanstvenim istraživanjima, prikazujemo četvrtom u 20:35 na Trećem programu. 

Tema Trećeg elementa 8. prosinca je problem koji dotiče baš sve razine, od globalne zajednice do naših domaćinstava. Iako bez plastike ne možemo zamisliti suvremeni život, njezino zbrinjavanje zadaje glavobolje mnogima. No zašto je plastika postala toliki problem? Zašto je materijal koji smo početkom stoljeća smatrali ekološki najboljim rješenjem sada postao neprijatelj prirode? 

Što sve podrazumijevamo pod plastikom, kako smo došli do takvog materijala, što nam sve može pružiti, kako je danas pronalazimo u rijekama, jezerima, oceanima, tlu, našoj hrani i zašto je tako? To su samo neka od pitanja na koja odgovaramo u ovoj emisiji.

Gosti su: izv. prof. dr. sc. Dajana Kučić Grgić, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb i mr. sc. Maja Rujnić Havstad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.

Voditelji su Martina Manenica i Marko Košiček, redateljica Gordana Bolčić.

Urednica Jozefina Stipančević

Emisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!