13:09 / 07.04.2022.

Autor: HRT

Treći element: Vulkani

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Srijeda, 13. travnja na Trećem

Foto: Treći element / HRT

U srijedu, 13. travnja, u 21:20 ne propustite emisiju Trećeg programa HTV-a, Treći element.

Povremeno se naš planet probudi i neočekivano nas podsjeti na svoje početke, ali i upozori na budućnost koja je pred nama. Prije dvije godine osjetili smo potres, ali u zadnjih godinu dana bilo je i nekoliko erupcija vulkana, srećom ne kod nas.

U novijoj geološkoj povijesti Hrvatske malo je tragova vulkanske aktivnosti. Stijene nastale vulkanskom erupcijom u manjoj mjeri možemo pronaći u Hrvatskom zagorju, Podravini te istočnom dijelu Slavonije. Njihova starost je oko 25 milijuna godina. Globalni utjecaj vulkanske aktivnosti osjetili smo 2010. kada je, zbog pepela koji se u našao zraku zbog vulkanske aktivnosti na Islandu, zatvoren zračni prostor iznad Europe, pa i Hrvatske.

U Trećem elementu objašnjavamo vrste erupcije, zašto se događaju, kakav je utjecaj erupcije vulkana na čovjeka i okoliš, što se događa s tlom i životom na područjima erupcije te imaju li erupcije vulkana i neke pozitivne učinke. Dotaknut ćemo se i erupcija na La Palmi, Hunga Tonge i mnogih drugih.

Gosti su doc. dr. sc. Katarina Gobo i doc. dr. sc. Frane Marković, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Voditelji emisije su Martina Manenica i Marko Košiček, redateljica Gordana Bolčić, a urednica Jozefina Stipančević.

Treći elementEmisiju možete pogledati i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!