14:46 / 17.11.2020.

Autor: HRT

Tri boje: Crveno - psihološka drama

-

-

Foto: - / -

Osebujna drama Krzystofa Kieslowskog posljednji je dio trilogije posvećene razotkrivanju psiholoških svjetova i suvremenih problema mladih Europljana. U noći na subotu, HTV 1.
25. studenog na HRT - HTV 3 u 20:05

Psihološka drama Tri boje: Crveno (TROIS COULEURS: ROUGE, 1994.) poznatoga poljskoga redatelja Krzystofa Kieslowskog posljednji je dio filmske trilogije posvećene razotkrivanju psiholoških svjetova i suvremenih problema mladih Europljana.

Riječ je o osebujnom i neobičnom filmu koji, kroz priču o neobičnom odnosu ostarjelog, ciničnog suca i mlade studentice, prikazuje teškoće u zbližavanju među ljudima te nemogućnosti potpuna razumijevanja. Uzimajući čimbenik slučajnosti kao pokretača radnje, redatelj je ostvario izuzetno djelo koje potiče na razmišljanje.

U glavnim ulogama nastupaju izvrsna francusko-švicarska glumica Irene Jacob i francuski glumac Jean-Louis Trintignant.

Priča prati Valentinu, mladu studenticu nastanjenu u Ženevi, koja radi kao manekenka i fotomodel. Jednoga dana, trčeći za psom koji joj je pobjegao, slučajno naleti na starca, nekadašnjega suca, čije ju prividno hladno i tajanstveno ponašanje privuče.

Malo po malo, oni se sprijatelje i počnu posjećivati, i Valentine uvidi njegove neobične navike: on, naime, prisluškuje telefonske razgovore svojih susjeda, no ne zbog špijunaže, već time hrani svoju ciničnu prirodu. Osim njih dvoje i neki su drugi ljudi zainteresirani za Valentine i žele je imati blizu sebe, no ni ti odnosi nisu tako jednostavni kako na prvi pogled izgledaju.

Uz spomenuti glumački par, u filmu glume i Frédérique Feder, Jean-Pierre Lorit, Samuel Le Bihan, Marion Stalens, Teco Celio. Scenaristi su redatelj Kieslowski i Krzystof Piesiewicz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!