Tri zavičaja - Slobodan Novak

12.06.2022.

12:52

Autor: HRT

Srijeda, 15. lipnja na Trećem

Srijeda, 15. lipnja na Trećem

Foto: Tri zavičaja - Slobodan Novak / dokumentarni film

U srijedu, 15. lipnja na Trećem programu u 20:05 pogledajte dokumentarni film Tri zavičaja. To je priča koju pripovijeda akademik Slobodan Novak, autor najznačajnijih novela i romana suvremene hrvatske književnosti. Film je rađen prema Novakovoj knjizi "Protimbe" koja prema mišljenju kritike i čitateljske publike čini vrhunac autobiografske proze. 

Priča bogata reminiscencijama na autorovu mladost, politički, društveni i kulturni život, vodi nas od Splita, iz Matejuške podno Marjana gdje se rodio, preko Raba, autorova arkadijskoga otoka na kojem je proveo djetinjstvo i mladost, do Zagreba u kojem je studirao, zasnovao obitelj, radio i pisao.

Ta tri zavičaja, biološki, emotivni i intelektualni obogatili su ga i nadahnuli. Tako je najveći dio njegova književnoga opusa i činjenično povezan s osobnim iskustvom. Upravo nam je to omogućilo da, prateći autorov život, ponovno prolistamo stranice njegovih antologijskih romana, pripovjedaka, radio-drama. Kroz isječke iz filmova Ante Babaje prisjetit ćemo se pastoralne idile "Izgubljenoga zavičaja" te zajedno s Dragom i Malim dvoriti Madonu Markantunovu i čekati blagdan Tri kralja koja donose "Mirise, zlato i tamjan". Baš će nas taj roman odvesti i do kultne kazališne predstave u Teatru ITD.

Uz razmišljanja o pisanju, književnosti, položaju hrvatskog jezika, politici, zabilježena su i vrijedna svjedočanstva o prijateljstvu, druženjima, o izdaji, ali i odanosti. Ova priča Slobodana Novaka, ispričana u filmskome mediju, otvara nam bogatu, emotivnu, često puta potresnu sliku života intelektualca na ovim prostorima. Istovremeno, talent, ustrajnost i dosljednost, uz humor i dobrodušnost, njegove su ključne vrline koje nosi do danas.

Film je sniman u Splitu, na Rabu, i u Zagrebu.

U filmu sudjeluju: Slobodan Novak, Nada Novak, Krešimir Nemec, Igor Zidić, Tonko Maroević, Davor Velnić, Božidar Violić, Nikola Vončina, Tatjana Dorčić i Frano Marochini.

Scenaristica, redateljica i urednica Lada Džidić, snimatelj Damir Bednjanec, montažer Zdravko Borko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!