Trinaest dana

05.12.2021.

20:03

Autor: HRT

Četvrtak, 23. lipnja na Drugom

Četvrtak, 23. lipnja na Drugom

Foto: Trinaest dana / film

Američki politički triler Trinaest dana ne propustite u četvrtak, 23. lipnja u 21:05 na Drugom.

Američki špijunski zrakoplovi snimili su 13. listopada 1962. šokantne fotografije nad Kubom. Na njima se jasno vidjelo da su Sovjeti razmjestili svoje interkontinentalne nuklearne rakete uz samu američku obalu. Projektili mogu stići do SAD-a za samo nekoliko minuta i ubiti 80 milijuna ljudi. 

Predsjednik John Kennedy i njegovi savjetnici - njegov brat i tadašnji ministar pravosuđa Robert Kennedy te posebni savjetnik u Bijeloj kući, Kenneth O'Donnell, na kojega se Predsjednik najviše oslanja, pokušavaju izvršiti pritisak na Moskvu da povuče svoje rakete kako bi se izbjegao nuklearni rat.

I dok Kennedy i njegov tim traže miran način rješavanja krize, vojni predstavnici problem žele riješiti invazijom na Kubu. Do 28. listopada slijedi 13 napetih dana, u povijesti poznatih kao razdoblje na rubu nuklearnog rata. Predsjednik mora prijeći preko političkog minskog polja i izbjeći treći svjetski rat...

Četvrtak, 23. lipnja na Drugom

Četvrtak, 23. lipnja na Drugom

Foto: Trinaest dana / film

Istiniti događaji i povijesno razdoblje vjerno su rekonstruirani u ovoj napetoj političkoj drami, ponajprije iz perspektive unutar Bijele kuće i predsjedničkog tima koji su činila braća Kennedy i njihov savjetnik Kenneth O'Donnell. Atmosfera neizvjesnosti i napetosti pojačana je činjenicom da se najveći dio zbiva u Bijeloj kući.

Kao kronika istinitog povijesnog događaja, film je blizak činjenicama onoliko koliko mu njegova umjetnička sloboda dopušta, s ponekom neminovnom fikcionalnom interpretacijom. Treba istaknuti da je film uvjerljivo prikazao histeriju koja je zavladala u strahu od neminovnog rata.

U filmu THIRTEEN DAYS iz 2000. godine glume Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp, Dylan Baker, Michael Fairman, Henry Strozier, Frank Wood...

David Self napisao je scenarij prema knjigama Ernest R. Maya i Philip D. Zelikowa. Film je režirao Roger Donaldson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!