Trinaesti ratnik

30.09.2021.

08:25

Autor: HRT

Petak, 15. listopada na Prvom

Petak, 15. listopada na Prvom

Foto: Trinaesti ratnik / film

U petak, 15. listopada, u 23:55 na Prvom programu HTV-a slijedi film Trinaesti ratnik. Na razini fabule i scenarija inačica je to anglosaskog mita, legende o Beowulfu iz 7. stoljeća. Žanrovski, riječ je o filmu mača i magije koji relativno uspješno koristi obrasce filmova poput Sedam samuraja.

Godina 922. Ahmed Ibn Fahdlan, arapski dvorjanin, zaljubi se u ženu visokog dvorskog časnika i zbog toga ga pošalju u diplomatsku službu daleko na sjeverozapad - u Europu. Na putu susreće skupinu Vikinga koji u svratištu saznaju vijest da njihovo selo Waldon napada kanibalska skupina iz totema medvjeda.

Proročica i legenda kažu da samo trinaest ratnika može spasiti udaljeno selo, no trinaesti ratnik ne smije biti sa sjevera. Tako je Ahmed regrutiran u skupinu i kreće na daleki sjever. U bespoštednoj borbi zlo je svladano, a Ahmed napušta sjever, stekavši sjajne prijatelje, čijih se barbarskih običaja na početku putovanja užasavao.

Petak, 15. listopada na Prvom

Petak, 15. listopada na Prvom

Foto: Trinaesti ratnik / film

Tipičan postmodernistički film miješanja dviju oprečnih civilizacijskih i religijskih tradicija: mohamedanskog monoteizma i arapske znanosti s jedne, i još uvijek sjevernjačkog mnogoboštva i barbarskih običaja s druge strane. Film solidne režije i vrlo sugestivne atmosfere te ujednačenog i maštovitog kostimografskog i scenografskog okruženja.

U američko-kanadskom filmu 13th WARRIOR iz 1999. godine glume Antonio Banderas, Vladimir Kulich, Denis Storhoi, Daniel Sothern, Neil Martin, John De Santis, Clive Russell, Mischa Hausserman, Oliver Sveinal, Absjorn Riis. Redatelji su Michael Crichton i John McTiernan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!