11:33 / 09.09.2021.

Autor: HRT

Tristo milijuna godina: Veliki sudar

Utorak, 21. rujna na Prvom

Utorak, 21. rujna na Prvom

Foto: Tristo milijuna godina / dokumentarni film

U utorak, 21. rujna na Prvom programu u 21:05 prikazujemo dokumentarni film Tristo milijuna godina. Dvodijelni dokumentarni film opisuje dramatičnu povijest nastanka današnjeg kontinenta Europe, od razdoblja karbona do danas. Tijekom dugog procesa stvaranja Europa je prolazila kroz razne klimatske zone, bila je preoblikovana vremenskim elementima i mijenjana sudarima s drugim kontinentima. Geološki gledano, ljudi su na Zemlji tek nekoliko kratkih trenutaka, ali u tom kratkom vremenu već smo iz temelja promijenili planet.

video thumb

1. dio Veliki sudar: Epizoda objašnjava dramatičnu povijest nastanka našeg kontinenta, od razdoblja karbona do nestanka dinosaura prije 65 milijuna godina. Tijekom dugoga procesa nastajanja Europa se kretala kroz različite klimatske zone. Oblikovale su je vremenske prilike i mijenjali sudari s drugim kontinentima. Dinosaurima je i ovdje bio dom - sve do velikog sudara.

Utorak, 21. rujna na Prvom

Utorak, 21. rujna na Prvom

Foto: Tristo milijuna godina / dokumentarni film

Autor i redatelj je Stefan Schneider, a film je odabrala Mira Vočinkić. 

Produkcija: Gruppe 5, Köln u koprodukciji s DocLights GmbH za WDR, 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!