Trovanja u Salisburyju

10.01.2023.

Zadnja izmjena 07:56

Autor: HRT

Ekskluzivna dramatizacija događaja koji su dominirali vijestima i uzdrmali svijet! Bio je to događaj bez presedana - trovanje novičokom ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Salisburyju 2018. 

Serija Trovanja u Salisburyju, koju prikazujemo od ponedjeljka do četvrtka na HTV2 u večernjem terminu, istražuje posljedice iz perspektive triju ključnih osoba: policijskog narednika Nicka Baileyja, koji se ne znajući i sam kontaminirao u izvršavanju svojih dužnosti, Tracy Daszkiewicz, odlučne lokalne ravnateljice službe javnoga zdravstva, koja se borila da zaštiti stanovnike Salisburyja prije nego što situacija izmakne kontroli te i tragične priče Dawn Sturgess, nevine žrtve smrtonosne kontaminacije. 

Trovanja u Salisburyju

Trovanja u Salisburyju

Foto: promo / promo

Prvi nastavak ne propustite u ponedjeljak, 9. siječnja, u 23 sata. Hitne službe jure u prometno središte Salisburyja gdje nalaze Sergeja i Juliju Skripalj onesviještene. Uzrok njihove bolesti nije poznat. Slučaj istražuje policajac Nick Bailey. Nakon posjeta domu Skripaljevih i on se razboli. Tracy Daszkiewicz, ravnateljicu Službe za javno zdravstvo Wiltshirea, zovu na izvanredan sastanak tima za protuterorističku djelatnost i zadužuju za javno zdravlje. Whitehall i Vlada su na vezi, spojeni na zvučnik. Tracyn život se mijenja u trenu. Užasnuta je. 

Galerija
Trovanja u Salisburyju, Foto: promo/promo
Trovanja u Salisburyju, Foto: promo/promo

Stanje narednika krim-policije Nicka Baileyja pogoršava. Istodnobno, Tracy Daszkiewicz muči se da zaštiti lokalno stanovništvo od brojnih ostataka novičoka koje pronalaze diljem grada. Drugi nastavak emitiramo u utorak, 10. siječnja, u 22:35.  

Trovanja u Salisburyju

Trovanja u Salisburyju

Foto: promo / promo

Na sastanku građana Tracy napadaju iz publike unatoč njezinu neumornom radu. Stanovnici Salisburyja žele znati istinu. Kad se Nick i Sarah vrate kući, vide da je potpuno ispražnjena i da će sve što su imali morati biti spaljeno, ali bar je on ostao živ. Konačno, kada su prestali nalaziti tragove otrova, a kontamirana su područja očišćena, čini se da bi se život u Salisburyju mogao vratiti u kakvu-takvu normalu. Sadržaj je to treće epizode koja je na rasproedu u srijedu, 11. siječnja, u 22:45

Galerija
Trovanja u Salisburyju, Foto: promo/promo
Trovanja u Salisburyju, Foto: promo/promo

U četvrtak, 12. siječnja, u 22:30 slijedi posljednji četvrti nastavak serije. Nick možda jest sa svojom obitelji, ali dio njegove psihe i dalje osjeća posljedice trovanja. Ima noćne more i teško mu se prilagoditi životu poslije novičoka. On i njegova žena sada doznaju ne samo da su ostali bez doma i svih stvari u njemu, nego i da im osiguranje neće nadoknaditi štetu jer nisu bili osigurani od posljedica međunarodnog terorizma. Kada Nick dozna za Charlieja i Dawn, dodatno je deprimiran jer se boji da je on odgovoran za njihovo trovanje. Tracy, čiji se život tek počeo vraćati u normalu, doznaje da je radijus kontaminacije možda veći nego prošli put. Ona i njezini kolege iz policije uviđaju da su nova trovanja daleko gora od prvih. 

Trovanja u Salisburyju

Trovanja u Salisburyju

Foto: promo / promo

U seriji redatelja Saula Dibba glumačku ekipu predvode Anne-Marie Duff, Rafe Spall, MyAnna Buring i Mark Addy.

Seriju (SALISBURY POISONINGS) je odabrala Martina Rajšek.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!