Turska sa Simonom Reeveom

08.02.2021.

13:39

Autor: HRT

Srijeda, 17. veljače na Trećem

Srijeda, 17. veljače na Trećem

Foto: Turska sa Simonom Reeveom / dokumentarac

U srijedu 17. veljače u 18:50 na Trećem programu prikazujemo 1. dio dokumentarnog filma Turska sa Simonom Reeveom.

Simon Reeve odlazi na dramatično putovanje diljem Turske, popularnog turističkog odredišta. Ta zemlja, zatočena između ratom razorene Sirije i narušene Europske unije, pod stalnom je prijetnjom terorizma, masovnih migracija i političkih nemira. Simon istražuje priče iz turske prošlosti i sadašnjosti dok putuje krajolikom koji se neprestano mijenja, od Tirkizne obale do visokih planina na sjeveru. Upoznat će zemlju bogate i žive kulture koja čvrsto vjeruje u svoj identitet te iz prve ruke vidjeti da turski duh nije klonuo, čak ni u ovim teškim vremenima. 

Srijeda, 17. veljače na Trećem

Srijeda, 17. veljače na Trećem

Foto: Turska sa Simonom Reeveom / dokumentarac

U 1. epizodi naziva OD GALIPOLJA DO SIRIJSKE GRANICE Simon Reeve kreće na prvu etapu svojeg dvodijelnog putovanja po Turskoj, dramatičnoj i prekrasnoj zemlji koja se zatekla u epicentru svjetskih zbivanja. 

U prvoj epizodi posjetit će Istanbul te turske plaže i kristalno čisto Egejsko more, prije negoli dospije do granice s razorenom Sirijom. U regiji iz koje su navodno potekli prvi vinogradi Simon će upoznati producenta koji sada pokušava prodavati vino u muslimanskoj zemlji sa sve konzervativnijom vladom. U Istanbulu će susresti neke od ljudi koji oblikuju današnju Tursku, od odanih birača kontroverznog i strogog predsjednika do graditelja koji gradi jednu od najvećih džamija te zloglasnog milijardera koji se bogati zahvaljujući turskom procvatu tržišta nekretnina. Duž slavne turske Tirkizne obale Simon će okusiti luksuz u najskupljem hotelu u zemlji, ali će otkriti da je turistička industrija na koljenima jer su rat u Siriji i smrtonosni teroristički napadi otjerali milijune turista. Samo se jedan sektor opire negativnom trendu - halal-turizam.  

Simon će naposljetku doći do južne turske granice gdje su sagrađeni moderni logori za stotine tisuća izbjeglica koji bježe od sukoba u Siriji. Mnogi si pokušavaju organizirati novi život u Turskoj te neki čak uče turski jezik, no obližnje tutnjanje topova i raketa neprestano ih podsjeća da je rat udaljen tek nekoliko kilometara.

Dokumentarni film TURKEY WITH SIMON REEVE, BBC-jeve produkcije, odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!