U boj, u boj: Bitka kod Đurđevca

26.02.2022.

12:19

Autor: HRT

Nedjelja, 13. ožujka na Prvom

Nedjelja, 13. ožujka na Prvom

Foto: U boj, u boj / dokumentarna serija

Bitka kod Đurđevca, naziv je drugog nastavka dokumentarne serije U boj, u boj koji emitiramo u nedjelju, 13. ožujka, u 20:40 na Prvom. Četverodijelna dokumentarna serija odvest će nas u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva. Od kneginje Ružice i Crnog viteza, preko Ulama-bega do Matije Gupca, Dušan Bućan će nas upoznati s nekim od najzloglasnijih imena u povijesti, ali i najvećim junacima koji su im se suprotstavili!

video thumb

Bitka kod Đurđevca

U burnom 16. stoljeću Osmanlije napreduju prema središnjoj Europi uz velike uspjehe. Tada Hrvatska dobiva naziv "predziđe kršćanstva". Osmanska vojska zaposjela je veći dio Podravine, a nezaustavljivi Ulama-beg neće stati dok ne osvoji i posljednju utvrdu u nizu - Đurđevačku utvrdu. Konačno, 8. kolovoza 1552. osmanska vojska dolazi u Đurđevac, gdje nailaze na otpor kakav nisu očekivali. Turci se odlučuju na opsadu s ciljem izgladnjivanja vojske i stanovnika. Hrabrim Đurđevčanima je nakon nekog vremena hrane zaista ponestalo. No, jedna starica predlaže kapetanu grada da se posluži ratnim lukavstvom. Prema legendi, Đurđevčani su ispalili pijetla ravno u šator Ulama-bega, nakon čega se on povukao.

Scenaristica je Martina Marasović, redatelj i direktor fotografije Mladen Dizdar, voditelj Dušan Bućan, montažer Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, a izvršni producent Danijel Pek. Autori su Dušan Bućan i Danijel Pek, a producentica Nika Obučina.

Produkcija: Antitalent

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!