U boj, u boj: Bitka kod Stubice

19.02.2022.

12:38

Autor: HRT

Nedjelja, 6. ožujka na Prvom

Nedjelja, 6. ožujka na Prvom

Foto: U boj, u boj / dokumentarna serija

U nedjelju, 6. ožujka na Prvom programu u 20:40 prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije U boj, u boj. U četiri epizode dokumentarna serija odvest će nas u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva. 

video thumb

Od kneginje Ružice i Crnog viteza, preko Ulama-bega do Matije Gupca, Dušan Bućan će nas upoznati s nekim od najzloglasnijih imena u povijesti, ali i najvećim junacima koji su im se suprotstavili!

1. epizoda: Sredina je 16. stoljeća, ozloglašeni plemić Franjo Tahy preuzima vodstvo nas stubičko-susedgradskim vlastelinstvom. S dolaskom na vlast, Tahy povećava porezna davanja, što dovodi do mnogih pobuna seljaštva.

Krajem siječnja seljaci kreću u veliku Seljačku bunu, a jedan od vođa bune je Ambroz Matija Gubec. Odlučujuća bitka zbiva se 9. veljače 1573. kod Stubice. Seljačka vojska pruža snažan otpor vojsci Franja Tahija, ali uzaludno.

Matija Gubec je uhićen i okrutno ubijen. No, njegova žrtva postaje simbol otpora, a njegovo nasljeđe živi i danas.

Scenarij Martina Marasović, redatelj i direktor fotografije Mladen Dizdar, voditelj Dušan Bućan, montaža Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, izvršni producent Danijel Pek.

Autori su Dušan Bućan i Danijel Pek, producentica Nika Obučina.

Produkcija: Antitalent

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!