14:17 / 12.03.2022.

Autor: HRT

U boj, u boj: Bitka za Vranu

Nedjelja, 20. ožujka na Prvom

Nedjelja, 20. ožujka na Prvom

Foto: U boj, u boj / dokumentarna serija

Bitka za Vranu, naziv je treće epizode dokumentarne serije U boj, u boj koji emitiramo u nedjelju, 20. ožujka, u 20:45 na Prvom. Četverodijelna dokumentarna serija odvest će nas u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva.

S padom Carigrada polovinom 15. stoljeća osmanska vojska prodire sve dublje u europsko tlo. Prostor Hrvatske pod stalnom je ugrozom, a nije pošteđena ni Dalmacija.

Na udaru se sve češće nalazi i utvrda Vrana, pokraj Pakoštana, koja je tad od iznimne strateške važnosti. Naposljetku, 1538. Vrana lako pada pod osmansku vlast. Situacija se mijenja u jeku Kandijskog rata između Mletačke Republike i Osmanlija.

video thumb

Mletački general Leonardo Foscolo sa svojim trupama vraća izgubljene dijelove Dalmacije te u proljeće 1647. stiže pred Vranu. Nakon jedanaestodnevne opsade i jedne krvave bitke - Vrana pada pod mletačku vlast.

Scenaristica je Martina Marasović, redatelj i direktor fotografije Mladen Dizdar, voditelj Dušan Bućan, montažer Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, a izvršni producent Danijel Pek.

Autori su Dušan Bućan i Danijel Pek, a producentica Nika Obučina.

Produkcija: Antitalent

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!