U boj, u boj: Legenda o Ružici

10.09.2023.

21:21

Autor: HRT

U četiri epizode dokumentarna serija odvest će nas u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva. Od kneginje Ružice i Crnog viteza, preko Ulama-bega do Matije Gupca, Dušan Bućan će nas upoznati s nekim od najzloglasnijih imena u povijesti, ali i najvećim junacima koji su im se suprotstavili! Legenda o Ružici, naziv je posljednje epizode serije U boj, u boj koju emitiramo u nedjelju, 17. rujna na Prvom u 20:15. 

Godina je 1357., kad se prvi put spominje bajkovita utvrda na obroncima Krndije. Njezino ime je Ružica grad. Stoljećima je Ružica mijenjala svoje vlasnike, no svoje zlatno doba duguje obitelji Iločki. Uskoro, Ružicu grad snašla je ista sudbina kao i ostatak Slavonije.

Tada nezaustavljivi Ulama-beg zaustavio se i kod Ružice, koja pada pod osmansku vlast i pod njom ostaje punih 126 godina. Još ni danas nije poznato kako je Ružica grad dobila ime.

Dok povjesničari smatraju da je to zbog ružičnjaka koji je nekoć okruživao utvrdu, mi smo čuli neku drugu priču - legendu o djevi Ružici i Crnom Vitezu.

Autori su voditelj Dušan Bućan i izvršni producent Danijel Pek, scenaristica je Martina Marasović, direktor fotografije i redatelj Mladen Dizdar, montažer Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, a producentica Nika Obučina.

Produkcija: Antitalent 

Dokumentarna serija dostupna je i u videoteci multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!