12:29 / 17.03.2022.

Autor: HRT

U boj, u boj: Legenda o Ružici

Nedjelja, 27. ožujka na Prvom

Nedjelja, 27. ožujka na Prvom

Foto: U boj, u boj / dokumentarna serija

Legenda o Ružici, naziv je četvrte, posljednje, epizode dokumentarne serije U boj, u boj koju emitiramo u nedjelju, 27. ožujka, u 20:10 na Prvom.

Godina je 1357., kad se prvi put spominje bajkovita utvrda na obroncima Krndije. Njezino ime je Ružica grad. Stoljećima je Ružica mijenjala svoje vlasnike, no svoje zlatno doba duguje obitelji Iločki.

Uskoro, Ružicu grad snašla je ista sudbina kao i ostatak Slavonije. Tada nezaustavljivi Ulama-beg zaustavio se i kod Ružice, koja pada pod osmansku vlast i pod njom ostaje punih 126 godina. 

Još ni danas nije poznato kako je Ružica grad dobila ime. Dok povjesničari smatraju da je to zbog ružičnjaka koji je nekoć okruživao utvrdu, mi smo čuli neku drugu priču - legendu o djevi Ružici i Crnom Vitezu.

video thumb

Scenaristica je Martina Marasović, redatelj i direktor fotografije Mladen Dizdar, voditelj Dušan Bućan, montažer Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, a izvršni producent Danijel Pek.

Autori su Dušan Bućan i Danijel Pek, a producentica Nika Obučina.

Produkcija: Antitalent

Dokumentarnu seriju na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!