Ekskluzivan razgovor s Ramónom Generom u emisiji Art á la carte

27.09.2022.

08:39

Autor: HRT Komunikacije

Jana Haluza, Serena Sáenz i Ramón Gener

Jana Haluza, Serena Sáenz i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

U današnjoj emisiji Art á la carte, koja je na rasporedu u 20:05 na Trećem programu HTV-a, prikazujemo razgovor s Ramónom Generom. Povod je emitiranje njegova izvrsnog serijala Ovo je opera, koju će gledatelji HTV-a ponovno moći pratiti od nedjelje 2. listopada.

Novinarka i urednica specijalizirana za operu, Jana Haluza u rujnu je otputovala u Barcelonu susresti se s urednikom i voditeljem ovog ciklusa Ramónom Generom. Svestrani je umjetnik širokog profila istodobno pjevač, pijanist, pisac i humanist, pravi komunikator glazbe koji svojim ciklusom popularizira operu, ali znanstvenim analizama ulazi i u najdublju problematiku glazbenih i socioloških elemenata žanra.

U susretu s Haluzom bio je dirnut zanimanjem hrvatske publike za svoj rad i bez okolišanja dao je intervju koji će se ekskluzivno moći vidjeti večeras. 

Jana Haluza, Serena Sáenz i Ramón Gener

Jana Haluza, Serena Sáenz i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

Susret je upriličen ispred zgrade Velikog kazališta Liceu na glavnoj barcelonskoj ulici La Rambla, simbolički važnom lokalitetu za operu, gdje je Gener snimio i veći dio svojih emisija. Iako je Španjolska povijesno kraljevina i kraljevi su u prošlosti brinuli o opernim kućama u zemlji, ovu su u 19. stoljeću svojim sredstvima i inicijativom sagradili građani Barcelone. I danas je najatraktivniji dio zgrade, onaj na 1. katu, s pogledom na La Ramblu, u vlasništvu svojevrsnog kluba mecena koji jedini ovdje mogu ući.

Alfonso Beato, Jana Haluza, Santiago Ballerini i Ramón Gener

Alfonso Beato, Jana Haluza, Santiago Ballerini i Ramón Gener

Foto: Art á la carte / HRT

- To je tradicija od 172 godine na koju smo jako ponosni. Barcelona je grad koji voli operu, kaže simpatični Gener koji i u osobnom kontaktu otkriva svoju pozitivnu prijemčivu ćud.

Novinarku Janu Haluzu zanimalo je kako je uopće krenuo raditi tu specifičnu seriju dokumentaraca.

- Ni sam ne znam više kako sam počeo. Vjerojatno me potakla želja da podijelim ono što volim, radost opere, taj dragocjeni svijet emocija koji vrijedi uvijek iznova proživjeti i otkriti. Moja je želja bila to podijeliti s drugima. Najvažnije u životu je dijeliti s drugima ono što imate, obasnio je Gener.

Naposljetku se Gener obratio i gledateljima Hrvatske televizije s porukom:

- Jako sam zahvalan što gledate moju emisiju. Nadam se da ćete uživati u ponovnim emitiranjima i da će vas to potaknuti da i sami odete u operu, poručio je Ramón Gener.

video thumb

Na Rambli im se pridružilo i dvoje pjevača iz operne kuće Liceu koji su upravo nastupili u novoj predstavi Donizettijeve opere Don Pasquale: katalonska sopranistica Serena Sáenz i argentinski tenor Santiago Ballerini, kojega je zagrebačka publika prošle godine mogla vidjeti u Puccinijevoj Lastavici u produkciji HNK Zagreb. Razgovor je snimio španjolski snimatelj Alfonso Beato

Trideset nastavaka gledane dokumentarne emisije Ovo je opera bit će na programu nedjeljom poslijepodne od 16 sati  na HTV3, počevši od 2. listopada.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!