U ime oca - Milan

21.05.2023.

11:51

Autor: HRT

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

Protagonisti dokumentarne serije u svojoj zreloj dobi promišljaju o vremenu svog formiranja i odrastanja, kroz rekonstruiranje biografija svojih očeva. Prateći radnu svakodnevicu protagonista otkrivamo suptilne poveznice s njihovim utjecajem i nasljeđem. Usprkos neminovnom generacijskom jazu i otporu u formativnom razdoblju, danas kao zreli ljudi i umjetnici uviđaju svu vrijednost i važnost njihovih nastojanja. Prva epizoda Milan na rasporedu je u srijedu, 31. svibnja, u 20:05 na Trećem. 

Najveći živući istarski književnik, TV urednik i dokumentarist Milan Rakovac, odrastao je bez oca, narodnog heroja Joakima Rakovca, prvoborca istarskog antifašističkog pokreta, čija je pogibija umnogome odredila njegov život i stvaralaštvo. 

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

Rakovčev umjetnički i životni kredo, pod utjecajem talijanskog književnog barda Fulvija Tomizze, svodi se na filozofiju oprosta za tragedije, zlodjela i bezumne odmazde počinjene na istarskom poluotoku u proteklom stoljeću te promicanje kulture tolerancije i okupljanja na tromeđi Hrvatske, Slovenije i Italije.    

Milan Rakovac svjedočio je zapanjujućoj transformaciji nekoć zapuštenog, siromašnog i iskompleksiranog područja bez jasnog identiteta u jednu od najprosperitetnijih hrvatskih regija, čiju je kulturu i kulturni preporod i sam oblikovao. Uz ostalo, sa Zvanom Črnjom pokrenuo je katedru Čakavskog sabora, a utemeljitelj je Foruma Tomizza, književne manifestacije koja inzistira na prepoznavanju trojezičnosti Istre, najvrednijeg dijela njezinog etničkog, dijalektalnog i kulturnog bogatstva. 

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Srijeda, 31. svibnja na Trećem

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

U emisiji sudjeluju: Milan Rakovac, pjesnik, književnik i publicist, Tamara Obrovac, glazbenica, Aljoša Pužar, dr. sc., sveučilišni profesor kulturne antropologije, pisac i pjesnik, Evelina Rudan, dr. sc. sveučilišna profesorica na katedri za Usmenu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Irena Urbič, voditeljica Foruma Tomizza Koper Slovenija, Neven Ušumović, pisac, voditelj Foruma Tomizza Umag.

Scenaristica i redateljica je Ines Pletikos, montažerka Ana Šerić, a autor špice i grafika Bruno Razum.

Dokumentarna serija dostupna je u videoteci multimedijske platforme HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!