U ime oca - Petra

17.01.2023.

18:27

Autor: HRT

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

Protagonisti dokumentarne serije U ime oca u svojoj zreloj dobi promišljaju o vremenu svog formiranja i odrastanja, kroz rekonstruiranje biografija svojih očeva. Prateći radnu svakodnevicu protagonista otkrivamo suptilne poveznice s njihovim utjecajem i nasljeđem. Usprkos neminovnom generacijskom jazu i otporu u formativnom razdoblju, danas kao zreli ljudi i umjetnici uviđaju svu vrijednost i važnost njihovih nastojanja. Treću epizodu prikazujemo u ponedjeljak, 23. siječnja, u 23:10 na Prvom. 

Glazbeni guru Franci Blašković kultna je figura istarske kulturne i društvene scene: frontmen benda Gori ussi Winnetou, kantautor i ekološki aktivist, predsjednik istarske "Lige za boj protiv turizma", jedan je od najboljih poznavatelja lokalnog pulskog dijalekta i turbulentne povijesti Istre. O tome svjedoči svaka pjesma u njegovom impozantnom opusu, zabilježenom na više od stotinu albuma.

Njegova kći Petra Blašković, glumica, otkriva nam kako je bilo odrastati uz karizmatičnog oca i majku Arinku Blašković Šegando, glazbenicu i glazbenu pedagoginju, koji su zajedno vodili bendove Tingl-tangl i Gori Ussi Winnetou te satiričku radijsku emisiju "Šjora Špija", tjedni pregled društvenih i kulturnih događanja u zemlji.

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

Opus Francija i Arinke, kaže Petra, utkan je u svaki kamen Pule i Istre, ali i u njezino odrastanje, a njihove priče pokazuju svu, ne samo jezičnu, kompleksnost prostora iz kojeg dolaze i koji opisuju. 

Petri su roditelji, posebno otac, bili i ostali svjetionici nekonformizma i slobode konceptualnog umjetničkog stvaralaštva, ali i poticaj da se - premda je bila nadarena glazbenica - posveti glumi, lutkarstvu i kazalištu.

Ta i takva sloboda ima svoju cijenu, ali i ostavlja trag - bez Francijeva utjecaja nezamislive su bitne faze u radu mnogih prvaka istarske glazbene, likovne i književne scene.

U emisiji sudjeluju: Petra Blašković, glumica, Franci Blašković, glazbenik, Milan Rakovac, književnik, Danijel Načinović, književnik, Nenad Marjanović - Dr Fritz, glazbenik, KUD Idijoti, Ranko Borovečki, direktor HRT Radija Pule 1993.-1995., Saša Milovanović, Sale Veruda, KUD Idijoti, Darko Pekica, poljoprivrednik, poduzetnik, publicist i performer, Mladen Lučić, povjesničar umjetnosti, Mario Benčić, novinar, Branka Cvitković, dramska prvakinja HNK Zagreb, Marianna Nardini, akademska slikarica, Ivan Kristijan Majić, direktor Kulturnog centra Osijek, Marko Brecelj, slovenski glazbenik, Ivona Orlić, dr. sc., ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, Josip Maršić, skladatelj i instrumentalist, Edi Cukerić, glazbeni producent, Ivo Zuban - Filjo, rizničar.

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Ponedjeljak, 23. siječnja na Prvom

Foto: U ime oca / dokumentarna serija

Scenaristica i redateljica dokumentarne serije je Ines Pletikos. Snimatelji su Michele Bulešić i Kristijan Burlović, a montažerka Ana Šerić. Autor špice i grafika je Bruno Razum.

U videoteci multimedijske platforme HRTi dostupne su emitirane epizode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!