13:03 / 25.03.2022.

Autor: HRT

U ozračju tambure: Slavonija u ozračju tambure

Tamburaški orkestar HRT-a

Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Dario Njavro / HRT

 U ponedjeljak, 28. ožujka, u 18:50 na Trećem slijedi emisija iz 2018. godine, U ozračju tambure: Slavonija u ozračju tambure - TO HRT-a i Siniša Leopold.

Iz bogatog programa Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije izdvojili smo koncert posvećen hrvatskom kraju najizrazitije povezanom s narodnom tradicijom - Slavoniji.

Tu se oduvijek sviralo, pjevalo i plesalo uz najrazličitija glazbala, osobito tamburu. Prvi tamburaški sastavi nastali su u 19. stoljeću što je iznjedrilo i brojne majstore tamburaškog izričaja, među kojima su danas najizvođenij Božo Potočnik, Marijan Makar, Julije Njikoš, Stjepan Mihaljinec, Siniša Leopold...

Na potki slavonskog melosa tradicijsku i suvremenu glazbu skladanu za tambure predstavit će brojni vokalni i instrumentalni solisti kojima je upravo Slavonija u srcu: Vera Svoboda, Zrinka Posavec, Maja Posavec, Nikola Kristić, Željko Barba, Ženski vokalni ansambl Zwizde, Bow vs Plectrum - Filip Novosel na braču, Tihomir Hojsak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!