12:29 / 08.02.2022.

Autor: HRT

U samom srcu Indije, Nepala i Šri Lanke

Petak, 11. veljače na Prvom

Petak, 11. veljače na Prvom

Foto: U samom srcu Indije, Nepala i Šri Lanke / dokumentarac

U petak, 11. veljače, u 15:05 na Prvom emitiramo dokumentarni film U samom srcu Indije, Nepala i Šri Lanke.

Naše putovanje počinje u Delhiju u sjevernoj Indiji. U vrevi tržnice susrećemo trgovce tkaninama i prodavače začina. Put nas zatim vodi u Gurudwara Bangla Sahib, jedan od najvažnijih hramova Sikha na svijetu, a nakon toga u Jama Masjid, najveću indijsku džamiju. Sljedeći dan vlakom krećemo u Agru kako bismo posjetili Taj Mahal, remek-djelo graditeljstva, bogato ukrašeno filigranskim tornjevima od bijelog mramora.

 Petak, 11. veljače na Prvom

Petak, 11. veljače na Prvom

Foto: U samom srcu Indije, Nepala i Šri Lanke / dokumentarac

Odredište sljedeće etape putovanja je Varanasi, poznat i kao Benares, na obali rijeke Ganges. To je jedan od najstarijih gradova u zemlji i smatra se najsvetijim mjestom hinduista. Ovdje sudjelujemo u obredu Ganga Aarti, u kojem se svjetlo baklje prinosi kao žrtva za nekoliko božanstava. Putujemo dalje prema sjeveru, u Nepal, u kojem se nalaze korijeni budizma. Posjećujemo Bhaktapur, najmanji od tri nepalska kraljevska grada.

Prije napuštanja Nepala zaustavljamo se u hramu Pashupatinath u Katmanduu, jednom od najvažnijih hinduističkih svetišta. Himalaja na sanskrtu znači domovina snijega, a ovdje je i domovina bogova četiriju religija. To nam je dovoljan razlog za uspon na osamtisućnjak, Annapurnu, planinu desetu po visini na svijetu. Iz hladnih planinskih predjela spuštamo se prema jugu, u toplije krajeve. 

 Petak, 11. veljače na Prvom

Petak, 11. veljače na Prvom

Foto: U samom srcu Indije, Nepala i Šri Lanke / dokumentarac

Sljedeće nam je odredište Sri Lanka, otok budizma. Duž rajske obalne ceste nailazimo na berače kokosa i posjećujemo bivši portugalski kolonijalni grad Galu s njegovom lijepom povijesnom tvrđavom. U visočju Sri Lanke osvješćujemo zašto se otok nekoć zvao Cejlon. Ovdje je jedan od najprostranijih predjela s plantažama čaja na svijetu. Navodno je sam Buda želio da Sri Lanka postane izabrana zemlja budizma. Njegova se želja i ostvarila. U svetom gradu Anuradhapuri izgrađeno je pravo graditeljsko blago: dojmljiva stupa Ruwanwelisaya, jedan od najviših spomenika na svijetu, koja počiva na 344 kamena slona. Pred tom veličanstvenom građevinom naše putovanje završava.

Dokumentarni film odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!